Бондинг / художествено възстановяване

Най-простият, малкоинвазивен и евтин начин за естетична корекция на несъвършенства във формата и големината на зъбите при отчупвания, кривини или разстояния между тях. Зъбът се изпилява минимално, а понякога дори липсва изпиляване, след което, обикновено в рамките на едно посещение при денталния лекар, зъбът послойно се изгражда с фотополимер до постигане на желаната форма, големина и цвят.

Избелване на зъбите

Основно бива два вида: за прилагане в зъболекарския кабинет или в домашни условия. И в двата случая се използва един и същ избелващ агент, но в различна концентрация и с различно активиране на избелващия процес. Избелването е безвредна и безболезнена процедура, като нежелана реакция е появата на чувствителност на зъбите към топло и студено, която е краткотрайна, а в повечето случаи липсва. Преди избелване е задължително зъбите да бъдат почистени и полирани, а ако са налични кариеси, те да бъдат излекувани. Продължителността на резултата е строго индивидуална и зависи от това дали пациентът употребява оцветяващи храни, напитки и цигари. Най-често след 6 месеца до 1 година е добре да се направи единична опреснителна процедура.

Фасети

Порцеланови люспи с дебелина 0.3-0.5 мм, при които чрез минимално изпиляване на зъбите се постига много добър естетичен резултат. Прилагат се в случаите, когато има разстояния между предните зъби, петна или множество пломби по тях, наличие на ортодонтски дефекти или отчупвания на зъбите. В сравнение с бондинга, ефектът е по-дългосрочен, а в сравнение с целите коронки, изпиляването е по-щадящо. При първото посещение денталният лекар взима отпечатък за анализ от зъбите на пациента , а при второто посещение той вече може да види восъчен модел на фасетите. При одобрение от страна пациента се пристъпва към изработка на временни пластмасови фасети, които се поставят върху зъбите, за да придобие той ясна представа как ще изглеждат бъдещите фасети. В следващото посещение порцелановите фасети вече са готови и могат да бъдат циментирани върху зъбите.