Зъбен кариес

Зъбният кариес представлява процес на разрушаване на твърдите зъбни тъкани – емайл и дентин, вследствие на редица фактори, сред които лоша орална хигиена и прекомерна употреба на храни, богати на захар и киселини. Този процес се развива продължително време – месеци и години, но рядко кариесът може да се развие и бързо.

Най-важният симптом на зъбния кариес е моментната болка при прием на сладки, горещи или студени храни и напитки. Болката обаче може да се появи едва при задълбочаване на процеса, а напредналият кариес често засяга и зъбната пулпа – пулпит.

Началният кариес, който се проявява като непрозрачно бяло петно, е възможно да се лекува чрез реминерализация на зъбния емайл с помощта на специални пасти за домашна употреба. Напредналият кариес обаче трябва да се лекува радикално чрез почистване на увредените зъбни тъкани и запълване на дефекта с изкуствен материал – пломба (обтурация). Обикновено това се осъществява в едно посещение при денталния лекар.

Профилактика

Най-добрият начин за профилактика на зъбния кариес е поддържането на добра орална хигиена. Препоръчва се миенето на зъбите поне два пъти дневно с паста, съдържаща флуориди, които осигуряват защита на зъбите от киселините в устната кухина. Препоръчва се и употребата на конци и междузъбни четки за почистване на междузъбните пространства, а също и употребата на вода за уста.

Нашите високо квалифицирани специалисти

Екип от професионалисти

Д-р Сибел

Лекар по дентална медицина

Д-р Таня Иванова

Лекар по дентална медицина

Д-р Диана Илиева

Лекар по дентална медицина